Gå tilbake til nettstedet

6 gode råd til dig efter din massagebehandling

1. Hold øje med din krops reaktioner og evt. bivirkninger efter massagen

Har du nogensinde oplevet, at din krop har reageret på en massagebehandling? Det er helt naturligt! Blodkarrene vil blive frigjort, hvilket giver mulighed for forbedret cirkulation, hvilket kan give ubehag i dagevis. Ømheden skyldes, at massøren arbejder på musklerne som en form for træning, der aktiverer dem. Som følge heraf er det vigtigt at slappe af i musklerne og undgå at gøre ondt på sig selv. Fortæl massøren, hvad du fornemmer, så vil han eller hun give dig mere ud af oplevelsen.

Ømhed og reaktioner efter en massage

Der kan opstå ømhed efter en massagebehandling, selv om det kan føles rart og har en række sundhedsmæssige fordele. Dette symptom er ofte et tegn på, at du er blevet overbehandlet, eller at din massør har masseret dine muskler for hårdt.

Hvad er "normal" ømhed efter en massage?

Lederen af afdelingen for sports- og dybdegående massage på McKinnon Institute i Californien har konkluderet, at man kan blive øm efter en massage, og han siger, at ubehaget kan være sammenligneligt med det ubehag, man oplever efter en hård styrketræning. Hvis du ikke er vant til den belastning, som terapeuten udsætter dig for, kan dine muskler blive irriterede. Hvis dette varer ved i mere end en dag eller to, er det fordi behandleren var for hård ved dig i den foregående session.

Hvilke bivirkninger er der typisk efter en massage?

Du vil kunne opleve, at muskulaturen kan være lidt øm efterfølgende, men dette fortager sig relativt hurtigt efter et døgn.

Det er muligt, at du oplever hovedpine som følge af øget udskillelse af affaldsstoffer og ikke drikker nok vand før og efter behandlingen.

Du vil være mere træt på den gode måde, da din krop bruger ekstra kræfter på at reparere sig selv.

Du kan føle trang til at tisse hyppigere, men det går over i løbet af dagen.

Eftervirkningerne af en massage er forskellige, og virkningerne afhænger af, hvor i din krop du har ondt, og hvor akutte dine spændinger er.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Alternative and Complementary Medicine rapporterer ca. 10 % af de personer, der får massage, at de har en form for ømhed eller ubehag den næste dag. Den inflammatoriske reaktion er forårsaget af små revner i muskelvævet, hvilket forårsager mild smerte. For at reparere de muskler, der er beskadiget af denne skade, strømmer hvide blodlegemer ind i området for at reparere dem.

Fordi hver enkelt persons krop er unik, reagerer han eller hun forskelligt efter massage.

Hvad sker der i krop og sind efter massage?

Hormoner

Under en massage aktiveres forskellige områder af din hjerne, som hjælper med at frigøre forskellige slags følelser. Det er følelser, der er forbundet med lykke og tilfredshed, og som kan hjælpe med at sænke kortisolniveauet (vores stresshormon) i kroppen. Følgende hormoner frigives under en massage: oxytocin, cortisol, serotonin og dopamin. De har alle én ting til fælles: de producerer ro og giver en beroligende indflydelse på vores krop efter en massage.

Blodcirkulation

Når dine muskler masseres, æltes og strækkes de forsigtigt i et stykke tid. Som følge heraf produceres der ofte varme i kroppen, hvilket bidrager til at øge blodcirkulationen i muskelfibrene. Den øgede blodcirkulation i kroppen hjælper med at forsyne musklerne med ilt og næringsstoffer samt med at fjerne affaldsprodukter via blodet. Massage gavner også lymfesystemet, som er afgørende for at fjerne affaldsstoffer fra kroppen.

Færre smerter

Massage har også vist sig at gavne kroniske smerter ved at reducere muskelspændinger og forbedre blodgennemstrømningen, hvilket kan bidrage til at minimere brugen af smertestillende medicin. Massage reducerede behovet for smertestillende medicin med 36 % i en undersøgelse fra 2003 om rygsmerter.

Mindre stress, angst og depression

Regelmæssig massage kan også hjælpe mod stress, angst og tristhed. Touch Research Institute ved University of Miami School of Medicine fandt ud af, at massage lindrer angst og depression ved at påvirke kroppens biokemi efter at have undersøgt flere forskningsartikler om massage.

Niveauerne af stresshormonet cortisol blev undersøgt hos 500 mennesker med stressrelaterede problemer, og det blev opdaget, at massage reducerede cortisolniveauet med op til 53 procent og samtidig øgede serotonin- og dopamin-neurotransmitterne, som kan hjælpe med at reducere stress. Brystkræftpatienter, der modtog massagebehandling, havde ifølge forskningen lavere niveauer af depression og vrede samt mere energi.

Stærkere immunforsvar

Massage har vist sig at reducere stresshormoner, som kan have en skadelig virkning på immunsystemet. Da universitetsstuderende var stressede over en forestående eksamen, opdagede amerikanske forskere, at de, der fik massage, havde et sundere immunsystem og mindre angst.

Massage og bivirkninger, hvad er naturligt?

Kroppens reaktion på terapeutisk massage kan omfatte følgende symptomer. Det er naturens måde at fortælle kroppen, at en rensningsproces er i gang.

Du kan ofte opleve at din næse stopper til under en massage. Det er blot positive tegn, da din krop forsøger at fortælle dig, at der er brug for "hjælp", og at massagen har haft en gavnlig indflydelse på din krop.

Typiske og naturlige symptomer der kan opstå efter massage:

 • øget velbehag og afslappethed
 • øget træthed og bedre søvn
 • utilpas – svimmelhed, kvalme, hovedpine – evt. feberlignende symptomer
 • kulderystelser eller ekstra varme i kroppen
 • øget sved- eller slimafsondring fra næse, mund og svælg
 • følelsesmæssige udbrud
 • udtalt tørst
 • midlertidig opblussen af gamle sygdomme
 • øget toiletbehov med kortvarig forandring af lugt og udseende af urin/afførring

Gode råd til at reducere ømhed i kroppen

Det er altid vigtigt at kommunikere under hele behandlingen og fortælle din terapeut, hvis massagen er for hård. Hvis du får en massage, der er smertefuld, vil din krop gå i "defensiven", og du vil lægge dig ned og kæmpe imod og opnå det stik modsatte af, hvad du ønsker med vilje under en massage.

Husk at drikke masser af vand, og hvis det ikke virker, kan du overveje at tage et varmt bad med epsom-salt for at hjælpe dine muskler med at slappe af og lindre smerten. Magnesium er et mineral, der fremmer en optimal knogle-, muskel- og kredsløbsfunktion i kroppen.

2. Husk vandet! Din krop har brug for det

Da ca. 70 procent af vores krop består af vand, er det vigtigt at skylle nogle af affaldsstofferne ud, så vi kan få ny energi og styrke vores immunsystem. Massage fremmer blod- og lymfekredsløbet. Dine muskler, organer og andre væv har brug for vand for at kunne fungere og levere ilt og næringsstoffer. Samtidig frigiver du en masse affaldsstoffer under massagen, som ideelt set udledes med en masse vand.

Det er derfor vigtigt at drikke vand efter en massage, da svimmelhed, hovedpine eller kvalme kan skyldes væskemangel. Derfor er det vigtigt, at du holder dig hydreret. Jo længere massage og jo mere intens massage-sessionen er, desto mere vand vil du have brug for.

Husk, at affaldsstoffer forlader kroppen gennem urinen efter en massage. Mange personer rammes af en intens reaktion, især i de tidlige faser. Vandladning og afføring bliver hyppigere, ligesom mavegas, tilstoppet næse og træthed. Det er sådan, at kroppen restituerer sig selv. Reaktionen aftager hurtigt.

Massage kan dehydrere kroppen

Dit muskelvæv bliver "æltet" under en massage for at hjælpe med at lindre spændinger og træthed. Det vil sige, at væsken i vævet løsnes, og den transporteres ud i kroppens kredsløbssystem, inden den ender i dine nyrer. Hold dig derfor hydreret ved at drikke rigeligt med vand, da det hjælper med at genoprette kroppens hydreringsniveau.

Vand kan reducere ømhed efter en behandling

Mange mennesker rapporterer, at de er lidt ømme efter en massage. Dette er helt normalt. Når musklerne er i god stand og hydreret, er de smidige og tillader blodet at strømme let igennem dem.

Når musklerne er dehydrerede, opstår der smerter og ømhed. Musklerne bliver spændte og kompakte, hvilket begrænser bevægelsen og giver ubehag. Vand giver dine muskler den hydrering, de har brug for til at komme sig efter en skade.

3. Spis en snack

Massage kan hjælpe med at forbedre fordøjelsen og cirkulationen og mindske spændinger i musklerne. Efter en massage kan du føle dig svimmel, fordi din krop har brug for energi. Faktisk falder blodtrykket under en massage på grund af muskelafspænding. Det er en god idé at have noget mad ved hånden til efter behandlingen. Det kan f.eks. være:

 • Mørk chokolade (70-85%) m. mandel: (God balance mellem omega 3-fedtsyrer og protein)
 • Banan: Holder dit blodtryk lavt, hvilket kan hjælpe mod kvalme.
 • Blåbær: Indeholder antioxidanter og C-vitamin, som hjælper med at reducere stress.

4. Hvil dig og opnå et endnu bedre resultat

Mange klienter genoptager deres daglige aktiviteter, så snart de forlader klinikken. Dette er ikke altid en god idé. I stedet bør du hvile i 20-30 minutter efter behandlingen for at opnå det største udbytte.

 • Sæt fødderne op
 • Læs en bog
 • Se TV
 • Tag en lur

Med en massage er du i en optimal position til at komme tilbage i spillet igen. Så tag en lur og slap af! Det foreslås, at du hjælper din krop med at forlænge den beroligende fornemmelse, så du kan heles hurtigere. Giv dig selv tid til at slappe af efter at have været inaktiv i et stykke tid. Det er nemt at genoptage den fysiske aktivitet den følgende dag.

5. Fordele ved at tage et varmt bad

Hvad er bedre end at glide ned i et dampende karbad og slappe helt af? Hvis du ikke har et karbad, så vil et varmt brusebad også være godt. Varmt vand har mange sundhedsmæssige fordele. Varme bade har en antiinflammatorisk virkning på kroppen og forebygger problemer som f.eks:

 • Stress, depression og aggressioner
 • Nervespændinger
 • Dårlig blodcirkulation

6. Få massage regelmæssigt

Hvor lang tid, der skal gå imellem hver massabehandling er naturligvis subjektivt for hver enkelt person. Vi foreslår en behandling for nye klienter hver 14. dag for at give massøren mulighed for at opdage muskelinfiltrationer, som kommer med jævne mellemrum. Hvis der går for lang tid mellem behandlingerne, kan det være svært for massøren at massere alle spændingerne ud og må ofte starte forfra. Det er det vigtig, at du mærker en forbedring efter hver massage. Læs mere her om hvor ofte du bør få massage.

 

Alle innlegg
×

Nesten ferdig...

Vi har nettopp sendt deg en e-post. Klikk på lenken i e-posten for å bekrefte abonnementet!

OK